Η αποστολή είναι έτοιμη: "Η αλληλεγγύη κρατάει τη ζωή στο Κομπάνι"

20/02/2015 - 08:00

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο ισόγειο χώρο εκδηλώσεων  του Ρ/Σ «105,5 στο Κόκκινο»  η συνέντευξη τύπου για την αποστολή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας τροφίμων μακράς διαρκείας και ειδών προσωπικής υγιεινής για τους πρόσφυγες από το Κομπάνι.


Στην συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ως ομιλητές οι: Κώστας Αρβανίτης (Διευθυντής ρ/σ Στο Κόκκινο) Μυρτώ Μπολώτα (Αλληλεγγύη για όλους) Γεράσιμος Νοταράς (Πρόεδρος ΚΕΘΕΑ) Λυδία Κονιόρδου (Ηθοποιός) Πέτρος Κατσάκος (Δημοσιογράφος εφημερίδα Αυγή) Χαρά Ματσούκα (συντονίστρια ΚΙΦΑ). Παρών ήταν και ο Β’ γραμματέας της Τουρκικής Πρεσβείας στην Ελλάδα  κος Ντερβίς Φιρκέτ Ουνάλ.

Την αποστολή  διοργανώνουν ο ρ/σ «Στο Κόκκινο», η «Αλληλεγγύη για Όλους», το ΚΕΘΕΑ, το Συντονιστικό Κοινωνικών Ιατρείων - Φαρμακείων Αλληλεγγύης Αττικής και η ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή δήμων, φορέων και ραδιοφωνικών σταθμών όλης της χώρας.

Οι πολίτες της χώρας μας είπαν «ναι»  στην άμεση έκκληση των γειτόνων μας για βοήθεια χωρίς να λάβουν ούτε μια στιγμή υπ’ όψιν τους τη δική τους δύσκολη συγκυρία ελέω οικονομικής κρίσης και ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμα δίνοντας στους γείτονές μας την μεγαλύτερη σε όγκο ανθρωπιστική βοήθεια  που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής γι’ αυτό τον σκοπό.

-13 τόνοι τροφίμων μακράς διαρκείας

-124 κούτες φαρμάκων

1.400 πακέτα με είδη προσωπικής υγιεινής για τις γυναίκες και τους άνδρες του Κομπάνι.

Στα παραπάνω προστέθηκαν και 1.000  καινούργιες κουβέρτες από την Εκκλησία της Ελλάδος που ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα.

Οι πρόσφυγες στο Σουρούτς και στις γύρω περιοχές ξεπερνούν το 1.700.000.

Η συγκέντρωση των απαραίτητων ειδών ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2014  ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2015, ενώ η συμμετοχή μέσω του τραπεζικού λογαριασμού συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Μέσα σε δύο μόλις μήνες,  ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα. Άνθρωποι από 27 πόλεις (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κόρινθος, Ηράκλειο, Λάρισα, Τρίκαλα, Πρέβεζα, Χίος, Σαλαμίνα, Κατερίνη, Αργος, Κομοτηνή, Βόλος, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Ναύπακτος, Σύρος, Πύργος, Άρτα, Ξάνθη, Βέροια, Αλεξάνδρεια, Νάουσα, Καστοριά) ευαισθητοποιήθηκαν μπροστά στο δράμα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στο έλεος του χειμώνα στην περιοχή του Σουρούτς, συγκεντρώνοντας, σε 90 και πλέον σημεία συλλογής, τρόφιμα, φάρμακα και είδη προσωπικής υγιεινής.

Η αποστολή παράδοσης και διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας  ξεκινά αύριο 20 Φεβρουαρίου για να φτάσει στην Σανλιούρφα, στα σύνορα της  Τουρκίας με την Συρία. Από εκεί μέρος της θα διανεμηθεί  στο Σουρούτς και στο Γκάζαντιεπ. Η αποστολή θα παραμείνει στην περιοχή της Ανατολικής Τουρκίας μέχρι και την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου, ενώ θα επισκεφτεί και την πολύπαθη, αλλά ηρωική περιοχή, του Κομπάνι.

Μαζί με τους εκπροσώπους των φορέων ταξιδεύει και η δημοσιογραφική ομάδα που θα καλύψει την αποστολή.

O φωτορεπόρτερ Μιχάλης Καραγιάννης και ο οπερατέρ Γιώργος Δέτσης θα κινηματογραφήσουν λεπτό προς λεπτό την αποστολή σε όλη της την διάρκεια. Οι δημοσιογράφοι Πέτρος Κατσάκος από την «ΑΥΓΗ», η Ειρήνη Προμπονά από τον Ρ/Σ «105,5 στο Κόκκινο», η Κατερίνα Πρίφτη από την Huffington Post και η Ντίνα Δασκαλοπούλου απο την «Εφημερίδα των Συντακτών» θα καταγράψουν στα κείμενα τις  μαρτυρίες των προσφύγων, τις συναντήσεις, τα συναισθήματα και όλα όσα μπορούν να μεταφερθούν με λέξεις και να κάνουν συμμέτοχο τον αναγνώστη.

 Η πολύνεκρη δολοφονική επίθεση στο Παρίσι και οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις που διαμορφώνονται, έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο ωμό και άμεσο τρόπο ότι πλέον η Δύση, απειλείται όχι μόνο από τους τζιχαντιστές του ISIS αλλά και από την ισλαμοφοβία.

Γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης για τη μορφή της Δημοκρατίας στη Δύση. Τώρα μάλιστα που η μάχη έληξε, με τους Κούρδους να επιτυγχάνουν τεράστιας σημασίας νίκη στο Κομπάνι, αφήνοντας όμως πίσω μια ισοπεδωμένη πόλη, πρωτοβουλίες σαν αυτή δείχνουν έναν άλλον δρόμο, έναν άλλον τρόπο συμβίωσης, ανθρωπιάς και γειτονίας.   

Ευχαριστούμε θερμά όσους συμμετείχατε στην εκστρατεία. Η αλληλεγγύη κρατά  τη ζωή στο Κομπάνι…και το Κομπάνι κρατά τη ζωή  και την ελπίδα ζωντανή για όλους  εμάς. 

Φωτογραφίες: Μιχάλης Καραγιάννης
Φωτογραφίες: