ΚΙΦΑ-Δράμας: Βοηθήσαμε άνεργη οικογένεια στην κάλυψη εξόδων ιατρικών εξετάσεων

02/02/2015 - 10:15

Η ιατρική ερευνητική κοινότητα κάνει θαύματα, κάθε τόσο μας ανακοινώνει νέα τεστ ανίχνευσης και θεραπείες για σπάνια ή και για διαδεδομένα νοσήματα και σύνδρομα, πόσο συχνά και άμεσα όμως ανταποκρίνεται το εθνικό σύστημα υγείας στο να καλύψει οικονομικά τους νοσούντες από αυτά;

Τις προηγούμενες μέρες ήρθε στο ΚΙΦΑ ανασφάλιστη μητέρα δύο κοριτσιών 7 και 11 χρονών. Τα παιδιά έχουν εμφανή καθυστέρηση στη σωματική ανάπτυξη αλλά και στην ομιλία. Αφού νοσηλεύτηκαν για μερικές μέρες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και δεν έγινε διάγνωση της νόσου που πάσχουν, μαζί με το εξιτήριο έδωσαν στη μαμά την παραγγελία για την ανίχνευση χρωμοσωματικών ανωμαλιών μέσω του μοριακού καρυότυπου. Η εξέταση δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και στοιχίζει γύρω στα 1000 ευρώ. Της πρότειναν να κάνει το τεστ έστω στο ένα από τα δύο κορίτσια και το δεύτερο να ακολουθήσει την ίδια αγωγή, εφόσον το πρόβλημα είναι γενετικό. Οι γονείς είναι και δύο άνεργοι και το ποσό είναι απαγορευτικό έστω και για το ένα παιδί. Στην προηγούμενη συνέλευση του ΚΙΦΑ αποφασίσαμε να κάνουμε ότι ήταν δυνατόν για βοηθηθούν τα παιδιά, δυστυχώς στα διαγνωστικά εργαστήρια της Δράμας δε γινότανε αυτή η εξέταση. Ωστόσο βρήκαμε εργαστήριο στο Θεσσαλονίκη και η καλύτερη τιμή που μπόρεσαν να κάνουν ήταν 550 ευρώ. Η εξέταση έγινε (με έξοδα του ΚΙΦΑ) και σε 3 εβδομάδες θα έχουμε τα αποτελέσματα.

Παράλληλα, στα παιδιά εκδόθηκε βιβλιάριο πρόνοιας από το Δήμο που διαμένουν και αρχίζουν λογοθεραπεία στο Νοσοκομείο Δράμας δύο φορές την εβδομάδα. Ελπίζουμε η θεραπεία που θα χρειαστούν να καλύπτεται από την Πρόνοια και η οικογένεια να ασχοληθεί με το πρόβλημα υγείας των παιδιών και όχι με το οικονομικό κόστος της.

——————————
Το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Δράμας λειτουργεί από το Φεβρουάριο 2012 και από το Σεπτέμβριο 2014 στεγάζεται στην Αγ. Σοφίας 1 (πάνω από την τουλούμπα).
Την 1η Τετάρτη κάθε μήνα πραγματοποιείται συνέλευση των μελών του ΚΙΦΑ. Στις συνελεύσεις συναποφασίζεται η λειτουργία και οι δράσεις του ΚΙΦΑ και είναι ανοιχτές για όλους.
email: kifadramas@gmail.com
Για πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τις δραστηριότητες των συμμετεχόντων στο ΚΙΦΑ γίνετε μέλος του Facebook group http://www.facebook.com/groups/kifadramas/

http://www.kifadramas.gr/