Ο παπά –Χρήστος ένας ακόμη καθημερινός «άγιος»

24/02/2015 - 15:15

Τον είχαμε συναντήσει στην εξέγερση του 2008 να μπαίνει μπροστά στα ΜΑΤ για να προστατέψει τους μαθητές που οργισμένοι διαδήλωναν για την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στη συνέχεια μάθαμε πως πρόκειται για τον «παπά του ΠΑΟΚ» μια πολύ γνωστή φιγούρα στα γήπεδα και ένα πολύ αγαπημένο πρόσωπο για τους φιλάθλους του. Ο παπά Χρήστος Μήτσιος όμως δεν είναι μόνο αυτά καθώς αποφάσισε πριν δύο σχεδόν χρόνια να στήσει μια δομή αλληλεγγύης η οποία δεν στηρίζεται στα χρήματα της Εκκλησίας αλλά στον καθημερινό εθελοντισμό δεκάδων ανθρώπων της περιοχής του Τριλόφου.

Πήγαμε στον Τρίλοφο με κάποιες αρνητικές προκαταλήψεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να είναι η  δομή αυτή που φέρει τον τίτλο «Κοινωνία Αγάπης και Προσφοράς –Γέροντας Παϊσίος». Είτε γιατί η εκκλησία τα τελευταία χρόνια έχει επιδοθεί στο "business as usual" είτε γιατί πολλές φορές επιδιώκει να παγιώσει μια φιλανθρωπική στάση που κρατάει όμως τον κόσμο μακρυά από την έννοια της αλληλεγγύης ως πολιτικής πράξης και βέβαια την έννοια της διεκδίκησης. Αυτό που είδαμε όμως να συμβαίνει στην δομή αυτή αποδείκνυε ότι κάποιοι άνθρωποι και της εκκλησίας μπορούν να υπερβούν τα εσκαμμένα και να δημιουργήσουν μια δομή που προωθεί την αλληλεγγύη και όχι απλά την φιλανθρωπία.

«Η δομή είναι ένα σωματείο το οποίο φτιάξαμε 1,5χρόνο πριν με την σκέψη να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες 20-30 ανθρώπων που είχαν τραγικό πρόβλημα σίτισης. Πολύ γρήγορα κάλυψε μεγαλύτερο όγκο ανθρώπων που χρειάζονταν την βοήθειά μας. Στις 25 Δεκεμβρίου του 2014 μαγειρέψαμε για τριάντα άτομα και μέσα σε ένα μήνα καταφέραμε να παράξουμε 160 μερίδες φαγητό» λέει ο παπά Χρήστος και αμέσως σπεύδει να ξεκαθαρίσει  τα εξής: «Δεν μαζεύουμε λεφτά, όποιος θέλει βοηθά μόνο σε είδος, εξοπλισμό, τρόφιμα και εθελοντική εργασία. Δεν χρηματοδοτούμαστε από την εκκλησία ούτε από Δήμους βοηθάμε όμως αρκετές μητροπόλεις και έχουμε και μια μηνιαία σχέση με τις φυλακές της Κασσάνδρας» Σύμφωνα με τον παπά Χρήστο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε μια μεγάλη ομάδα εθελοντών που ξεπερνά τα 500 άτομα και καλύπτει ανάγκες ανθρώπων που κατέρρευσαν οικονομικά λόγω της κρίσης και των μνημονίων σε όλη την Ανατολική Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στους εθελοντές βρίσκονται μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι, ακόμη και άνεργοι ενώ πλέον η δομή καταφέρνει να παράγει το μήνα 4.000 μερίδες φαγητό και χίλιες σακούλες με τρόφιμα που διανέμονται κατ`οίκον.

«Τόσο τα τρόφιμα όσο και το συσσίτιο που μαγειρεύουμε πηγαίνει στα σπίτια από εθελοντές. Κανείς δεν έρχεται εδώ να ζητιανέψει» συμπληρώνει ενώ αναφορικά με το πώς μεταφέρονται όλα αυτά ο παπά Χρήστος μας εξηγεί ότι πολλοί άνθρωποι διατίθενται είτε να διαθέσουν τα οχήματά τους είτε να κάνουν οι ίδιοι την διανομή. «Δεν ζητούν λεφτά ούτε για βενζίνη» τονίζει.

Ενδιαφέρον έχει και η προσφορά σε τρόφιμα και φαγητό που γίνεται με τους πιο ευφάνταστους τρόπους. «Πηγαίνω στην λαχαναγορά και γεμίζω κάθε φορά ένα φορτηγό τρόφιμα, το ίδιο και στην ψαραγορά μου δίνουν μισό τόνο ψάρια για τον σκοπό αυτό. Έχουμε καταφέρει να μας δίνονται δωρεά ακόμη και τα κατασχεμένα ψάρια του Λιμεναρχείου, πρόκειται για ψάρια παράνομης αλιείας που είτε θα πετάγονταν ξανά στην θάλασσα είτε θα δίνονταν σε κοινωνικά δίκτυα»

Η δομή όμως αυτή δεν περιορίζεται όμως στο συσσίτιο καθώς στον ίδιο χώρο συστεγάζεται ένα κοινωνικό παντοπωλείο. Παράλληλα στην Περαία εθελοντές έχουν δημιουργήσει μία «τράπεζα» ρούχων, δηλαδή ένα μαγαζί  το οποίο, όπως λέει, ο παπά-Χρήστος «δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα κατάστημα στην Τσιμισκή με εξαίρεση ότι για να πάρεις κάτι δεν χρειάζονται χρήματα». «Το επόμενο βήμα μας θα είναι η δημιουργία ενός εργαστηρίου ψυχικής ισορροπίας που θα λειτουργεί βάσει εναλλακτικών προσεγγίσεων ψυχολογίας και ψυχιατρικής για ανθρώπους που έχουν γονατίσει από την κρίση».

Αυτό που συνέβη τα τελευταία χρόνια είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που λέει ο λαός «δεν έχουμε ψωμί να φάμε» όσο και αν λόγω υπερηφάνειας αρκετοί προσπαθούσαν να το κρύψουν.

«Για μας αλληλεγγύη είναι η αγάπη του κόσμου, η βασικότερη εντολή που μας άφησε ο Χριστός στη γη :«Γιατί πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιω, ήμουν ξένος και με περιμαζέψατε, γυμνός και με ντύσατε, άρρωστος και μ' επισκεφτήκατε, φυλακισμένος κι ήρθατε να με δείτε». Πρέπει να μάθουμε  οι άνθρωποι να μοιραζόμαστε τα αγαθά. Για αυτό που κάνουμε στη δομή αυτή δεν υπάρχει καμιά προϋπόθεση που να έχει να κάνει με την πίστη ούτε την καταγωγή» Όσον αφορά την διαφοροποίηση με την φιλανθρωπία ξεκαθαρίζει ότι «στόχος μας δεν είναι η διατήρηση της κοινωνίας στις δυσκολίες αυτές για να φαινόμαστε εμείς, δεν ταΐζουμε τον κόσμο για να τον κοιμήσουμε!»

Ο παπά-Χρήστος δεν μασάει όμως τα λόγια του και για ανθρώπους της εκκλησίας που ουκ ολίγες φορές εξαπέλυσαν μύδρους περί εθνικοφροσύνης και μόνιμα βρίσκονταν στο πλευρό της εξουσίας (π.χ. Άνθιμος) ενώ παράλληλα παίρνει θέση και για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας .

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μια μάχη εθνικής αξιοπρέπειας, κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Φτάνει η ιστορία με τους καλούς πατριώτες, εθνικόφρονες και τους καλούς χριστιανούς, αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει η Ελλάδα για να την αρμέγουμε εμείς!. Η εκκλησία πρέπει να βάλει πλάτη στις συνθήκες αυτές και να δώσει στους πολίτες αυτά που οφείλει»

Στην δομή αλληλεγγύης ο παπά -Χρήστος δεν ήταν φυσικά μόνος του. Εκεί συναντήσαμε μεταξύ άλλων την Ιουλία, συνταξιούχο καθηγήτρια πανεπιστημίου που έχει την ευθύνη του πρωινού. «Είχα μάθει για την αλληλεγγύη από μια πολύ νεότερη γειτόνισσα. Τώρα ως συνταξιούχος έχω ελεύθερο χρόνο αρκετό. Δεν έχω αναστολές να κάνω τα πάντα. Από το να γράφω στον υπολογιστή μέχρι και να πακετάρω φαγητό. Η αλληλεγγύη για μένα είναι αυτό που μπορώ να προσφέρω στους άλλους».

Ο Στέλιος, είναι επίσης συνταξιούχος εργάτης σε βιομηχανία, μεταφέρει φαγητό όπου υπάρχει ανάγκη. «Είναι όμορφο να στηρίζεις τον κόσμο να ζει με αξιοπρέπεια» λέει.

«Οι εθελοντές δουλεύουν σαν επαγγελματίες, έχουμε οργανώσει την δομή σε τομείς: στον έλεγχο των τροφίμων, στο μαγείρεμα και τη διανομή. Δίνουν καθημερινά από λίγα λεπτά μέχρι πολλές ώρες. Οι εθελοντές όταν τρελαίνονται με αυτό που κάνουν είναι χειρότερα απ` όταν ερωτεύονται!» λέει γελώντας ο παπά- Χρήστος

Σταυρούλα Πουλημένη

πηγή:www.alterthess.gr

 

Φωτογραφίες: