ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΧΙΟΥ

04/11/2019 - 13:30

Μέρες όπως η σημερινή όπου ο χειμώνας με τις βροχές και το κρύο μας δηλώνει την παρουσία του δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες-μετανάστες που βρίσκονται στον τόπο μας  και προσπαθούν να επιβιώσουν  στοιβαγμένοι σε απαράδεκτες συνθήκες στην ΒΙΑΛ και η πλειοψηφία αυτών στο ύπαιθρο σε σκηνές.

Στην Χίο βρίσκονται για πρώτη φορά πάνω από 6000 άνθρωποι και η διαχείριση της όλης κατάστασης από μια κυβέρνηση που δεν έχει καν σχέδιο, μας ανησυχεί και μας προβληματίζει. Πρωτοφανής προχειρότητα και αδράνεια οδήγησε σε αυτή την ανεξέλικτη κατάσταση η οποία δεν λύνεται με αναχωρήσεις ελάχιστων-και αυτό μόνο όταν η κατάσταση έφθασε στα άκρα-, λόγια και ιστορίες τρέλας. Κάποια στιγμή είναι καλό να αντιληφθούν ότι, βρίσκονται αντιμέτωποι των καταστάσεων που οι ίδιοι πυροδότησαν και τα λόγια ,οι κινήσεις συμπαράστασης και τα κτυπήματα στην πλάτη των κατοίκων δεν αρκούν. Καθυστέρησαν απαράδεκτα τη μεταφορά ευάλωτων ομάδων πληθυσμού από τα νησιά στην ενδοχώρα, αυστηροποιούν τους όρους για τις ευάλωτες ομάδες, χωρίς, μάλιστα, να λογίζονται πια σε αυτές άτομα με μετατραυματικό στρες. Γενικεύουν την κράτηση των αιτούντων άσυλο, με τα ΠΡΟΚΕΚΑ να βαφτίζονται «κλειστές δομές προσωρινής υποδοχής». Περιορίζουν την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στην εργασία και τις δομές υγείας.

Το χειρότερο όλων μετατρέπουν τους πρόσφυγες σε μετανάστες και το προσφυγικό ζήτημα από ευρωπαϊκό σε εθνικό ή, ακόμη χειρότερα, σε ελληνοτουρκικό.

Η ακραία ρητορική για το Προσφυγικό, αποδεικνύεται άκρως ιδεοληπτική και αναποτελεσματική.

Τουλάχιστον αναγκάστηκαν να  παραδεχτούν-με δηλώσεις υπουργών-, ότι το προσφυγικό είναι γεωπολιτικό ζήτημα, αποδείχτηκε ότι τους πρόσφυγες δεν τους φέρνει κανείς με πρόσκληση και από τα αποτελέσματα,  τα σοβαρά θέματα δεν λύνονται με μαγικό ραβδί.

Χρειάζεται,  πραγματική προσπάθεια άμβλυνσης των προβλημάτων στην καθημερινότητα των κατοίκων και στην διαβίωση των προσφύγων –μεταναστών με αξιοπρεπείς συνθήκες και πάντα σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Ας γίνει αντιληπτό ότι το προσφυγικό το γεννά ο πόλεμος και ας αφήσουν στην άκρη την ακροδεξιά ρητορεία που δηλητηριάζει τους πολίτες και σπέρνει φόβο ,ρατσισμό και μισαλλοδοξία.