Γ. Ψυχογιός: Η δομή «Albatros» στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης για έναν κόσμο ισότητας και χειραφέτησης

23/09/2021 - 12:00

Στο χώρο του Συλλόγου Εθελοντών «Albatros» στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των επισκέψεων και της συμετοχής στην 85η ΔΕΘ.

Ο κ. Ψυχογιός συνομίλησε με τα μέλη της δομής που είναι μέρος της Αλληλεγγύης για Όλους αλλά και με πρόσφυγες, μετανάστες, έλληνες εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και επιστήμονες του πεδίου, που προσφέρουν και αλληλεπιδρούν στον ζωντανό αυτό πολυχώρο για θέματα που τους απασχολούν.

Μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης αναφέρθηκε επικριτικά στο νέο νομοσχέδιο για το προσφυγικό, αλλά και τις κλειστές δομές, όπως αυτή στη Σάμο που είχε εγκαινιάσει την προηγούμενη μέρα ο κος Μηταράκης, ενδιαφέρθηκε να μάθει για τις συνθήκες που επικρατούν τώρα στις δομές φιλοξενίας και στα ΠΡΟΚΕΚΑ της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης, τόνισε ότι πρέπει πάντοτε να «σηκώνουμε» το ζήτημα των δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων που η κυβέρνηση κάνει «αόρατους» γιατί το ξήλωμα αυτό σύντομα φτάνει στα δικαιώματα και της κοινωνικής πλειοψηφίας, όπως ήδη έχε φανεί με την εργασιακή ζούγκλα, τους αποκλεισμούς από τα Πανεπιστήμια, τα χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών κλπ. Πρέπει όμως και για έναν ακόμα λόγο. Για να μην αφήσουμε το δηλητήριο που κάποιοι προσπαθούν πάλι να διασπείρουν στην ελληνική κοινωνία η οποία στην τεράστια πλειοψηφία της έδειξε και δείχνει αλληλεγγύη μέσα στις πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Από την πλευρά τους, οι συμμετέχοντες/ουσες εξέφρασαν ανησυχία για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση των προσφυγοπούλων και την γλωσσομάθεια για τους ενήλικες, την πλήρη υποβάθμιση της στρατηγικής της ένταξης, τις περικοπές στη διαδικασία παροχής ασύλου και την υγειονομική περίθαλψη, καθώς και το γενικότερο ζήτημα της διαβίωσής τους

Από την μεριά του συλλόγου τονίστηκε η αναγκαιότητα της ύπαρξης αυτού του χώρου, οι δυσκολίες που υπάρχουν και πώς θα λυθούν διάφορα ζητήματα που αφορούν όχι μόνο τους πρόσφυγες ,τους μετανάστες αλλά συνολικά τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες συμπολιτών μας

Στο τέλος της επίσκεψης και οι δύο ομάδες συνομολόγησαν ότι τέτοιες συναντήσεις είναι απαραίτητες και επωφελείς για όλες τις πλευρές γιατί η στήριξη κ η βοήθεια είναι αυτή που θα κρατήσει την κοινωνία όρθια και σε ισορροπία μετά από δύο χρόνια συντηρητικών και ταξικών πολιτικών, αλλά και θα δείξει έναν άλλο δρόμο, αυτόν της πραγματικής ισότητας, της κοινωνικής απελευθέρωσης και της ανθρώπινης χειραφέτησης.