Η αλληλεγγύη νίκησε στα Βίλια!

09/05/2019 - 16:45

Έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξη στους 100 πρόσφυγες που προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, την Παλαιστίνη κι άλλες χώρες, προσέφεραν χθες, Τετάρτη 8 Μαΐου, οι δομές αλληλεγγύης στα Βίλια Αττικής, με την παράδοση σχολικών ειδών για τα παιδιά, απαραίτητων ειδών ένδυσης και υπόδησης, σε ξενοδοχείο της περιοχής όπου φιλοξενούνται οικογένειες προσφύγων, με πρόγραμμα του ΔΟΜ (Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης).

Με πρωτοβουλία της «Αλληλεγγύης για Όλους» οργανώθηκε την Τετάρτη 8 Μαΐου επίσκεψη σε ξενοδοχείο στα Βίλια, στο οποίο, τον περασμένο Μάρτιο, σημειώθηκε ξενοφοβική, ρατσιστική επίθεση, όταν και μεταφέρθηκαν πρόσφυγες από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Στη δράση, διανεμήθηκαν προς ενίσχυση των οικογενειών και των 25 περίπου ανηλίκων που διαμένουν στη δομή φιλοξενίας στα Βίλια, κούτες με είδη ατομικής υγιεινής, σχολικά είδη, παπούτσια, ρουχισμό, τηλεοράσεις.

Ενέργειες αλληλεγγύης που τιμούν τον πολιτισμό και τη δημοκρατία μας, απέναντι στις πρακτικές και ρητορικές του μίσους που εκφράστηκαν από μικρή μερίδα κόσμου το προηγούμενο διάστημα κι έχουν απομονωθεί από την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Εκπρόσωποι δομών αλληλεγγύης και συγκεκριμένα η «Αλληλεγγύη Πειραιά», το «Κοινωνικό Ιατρείο Χαλανδρίου», το «Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης (ΚΙΦΑ) Αθήνας», το «Κοινωνικό Ιατρείο Περιστερίου», την «Αλληλεγγύη στα Δυτικά» και το «Δίκτυο Ανταλλαγής κι Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής» παρευρέθηκαν στα Βίλια.

Οι πρόσφυγες, υποδέχτηκαν σε κλίμα συγκίνησης την αποστολή και σημείωναν ότι το μόνο που επιθυμούν, πέραν της ειρηνικής συνύπαρξης με την τοπική κοινωνία, είναι η μόρφωση των παιδιών τους, κάνοντας παράλληλα αναφορές στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους ως ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα, όπως είναι η διαδικασία για το άσυλο, η γλωσσομάθεια και η ιατρική φροντίδα. Στη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις, κατατέθηκαν προτάσεις και σκέψεις ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις υποστήριξης κι ενίσχυσης των οικογενειών σε επίπεδο αλληλεγγύης, απέναντι στους κήρυκες του μίσους, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του διχασμού.

Στα Βίλια, το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο συντονιστής της «Αλληλεγγύης για Όλους» Μιχάλης Υδραίος, τα μέλη της συλλογικότητας, Μελίνα Ζήκου, Παρασκευάς Ποθητός, Ηλίας Δασκαλόπουλος, ο Μπάμπης Χριστακόπουλος απ’ το portokaliradio.gr, ενώ την αποστολή συνόδευσαν οι: Αριστείδης Μπαλτάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πάνος Λάμπρου, υποψήφιος ευρωβουλευτής και μέλος της ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ, Αχιλλέας Ρουσιάκης, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μέλη της νεολαίας, όπως οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ελευθερία Αγγέλη και Μάριος Θεοφιλάτος.