ΚΥΚΛΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - Μια τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής και ιατρικής στήριξης

17/01/2022 - 10:00

Ζούμε ήδη δύο χρόνια μέσα στην πανδημία. Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία ως αντίδοτο στην πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, με συνέπειες ανυπολόγιστες, σε υγειονομικό, ψυχικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Πολλοί άνθρωποι γύρω μας (ιδίως όσοι είναι ηλικιωμένοι,  έχουν υποκείμενο νόσημα, ζουν μόνοι – αλλά και πολλοί άλλοι και άλλες)  βιώνουν τραυματικά την κατάσταση. Οι νοσούντες από COVID 19 και οι οικογένειές τους ζουν με την ανασφάλεια της επιδείνωσης της υγείας τους, της καθυστερημένης προσέλευσης στο νοσοκομείο και του θανάτου χωρίς βοήθεια στο σπίτι. Πολλοί και πολλές ακόμα βιώνουν έντονη αγωνία ή και απόγνωση από την επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, τη συρρίκνωση ή απώλεια της δουλειάς τους, το αβέβαιο μέλλον.

Σήμερα, παρά το ισχυρό όπλο του εμβολιασμού, βιώσαμε το τέταρτο σφοδρό κύμα της    πανδημίας, με τη χώρα με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων σε σύγκριση με την Ευρώπη, με μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων και απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών κάθε μέρα. Τώρα που το πέμπτο κύμα, με τη μετάλλαξη Ο και την αυξημένη μεταδοτικότητα, έρχεται ως συνέχεια του τέταρτου και μας βρίσκει εξουθενωμένους και απροετοίμαστους, είναι ώρα να πούμε αλήθειες :

  • Αλήθεια για την πανδημία, που δεν είναι μια περαστική ίωση, αλλά θα μείνει μαζί μας για καιρό.
  • Αλήθεια για το εμβόλιο, που είναι το ισχυρότερο όπλο μας, αλλά δεν είναι διαβατήριο ελευθερίας.
  • Αλήθεια για τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ και της ΠΦΥ σε στελέχωση και πόρους, αλλά τη μείωση του προϋπολογισμού για την υγεία 800 εκατ. το 2022.
  • Αλήθεια για το άνοιγμα του lockdown με δύο μέτρα και σταθμά, χωρίς καμία μέριμνα για το συνωστισμό στα ΜΜΜ και στα σχολεία, με μέτρα για τις μικρές αλλά όχι τις μεγάλες επιχειρήσεις, με χαριστική αντιμετώπιση της Εκκλησίας αλλά όχι των χώρων της  εστίασης ή της τέχνης.

Τα αντιφατικά μέτρα και δηλώσεις της κυβέρνησης απέτυχαν να πείσουν τον πληθυσμό και δημιούργησαν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αντιεμβολιαστικό κίνημα με οδυνηρές συνέπειες στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Η αντιμετώπιση του φαινομένου με τιμωρητικές πολιτικές και κήρυξη της “πανδημίας των ανεμβολίαστων”, αντί για πλατιά καμπάνια ενημέρωσης αρχικά υγειονομικών αλλά και εκπαιδευτικών και ιερέων που περνάνε το μήνυμα στον κόσμο, δεν  αποδίδει καρπούς και προάγει τον κοινωνικό αυτοματισμό και το διχασμό της κοινωνίας.

Ο Κύκλος Αλληλεγγύης προσφέρει διαδικτυακά/τηλεφωνικά βασική συμβουλευτική για θέματα ιατρικής και ψυχικής υγείας, για τη διαχείριση ήπιων ή /και ύποπτων κρουσμάτων στο σπίτι, αλλά και για τον εμβολιασμό ακολουθώντας αυστηρά τις επίσημες Εθνικές και Διεθνείς Οδηγίες και παραπέμπει τους πολίτες στις δημόσιες δομές ιατρικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης (ΕΣΥ, ΕΟΔΥ και δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  ΚΥ, ΤΟΜΥ) της περιοχής τους σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης

Ο Κύκλος Αλληλεγγύης  δημιουργήθηκε σε εθελοντική βάση και οι υπηρεσίες του προσφέρονται δωρεάν. Συμμετέχουν σε αυτόν: η «Αλληλεγγύη για Όλους», Κοινωνικά Ιατρεία – Φαρμακεία (Αθήνας & Χαλανδρίου), το Δίκτυο αλληλεγγύης του «Αόρατου Πειραιά» και πολλοί εθελοντές και εθελόντριες.

 

Λέμε την αλήθεια για την πανδημία!

Εμβολιαζόμαστε!

Στηρίζουμε την κοινωνία!

 

ΚΥΚΛΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής, ιατρικής και κοινωνικής  στήριξης

τηλέφωνο 210-3802037

Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 16.00-19.00