ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Πανελλαδικής Καμπάνιας για το Κομπάνι

04/12/2014 - 11:30

Στις 12 το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία συνέντευξη τύπου για την πανελλαδική εκστρατεία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες από το Κομπάνι που οργανώνουν , ο ρ/σ  «Στο Κόκκινο», η Αλληλεγγύη για όλους, το ΚΕΘΕΑ, το συντονιστικό Κοινωνικών Ιατρείων- Φαρμακείων αλληλεγγύης Αττικής και η ΑΔΕΔΥ.

Αποφασίστηκε ότι:

-  Παρατείνεται  έως τις 31.12.2014  η καμπάνια συλλογής φαρμάκων και τροφίμων καθώς αυξάνεται  το κύμα  αλληλεγγύης  καθημερινά  και  ο αριθμός  των πόλεων που συμμετέχουν ενεργά  στην πανελλαδική εκστρατεία .

-  Για πρώτη φορά δίκτυα  και συλλογικότητες με διαφορετική αφετηρία και προσανατολισμό ,  συνεργάζονται και  δίνουν αγώνα για ένα κοινό σκοπό:   Εκκλησία ,ραδιοφωνικοί σταθμοί, δομές αλληλεγγύης, συνδικαλιστικές οργανώσεις ,Δήμοι ,ενώνουν  τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα δίχτυ προστασίας  για τους 100.000 πρόσφυγες –κυρίως γυναικόπαιδα και γέροντες -  που ζουν σε  αντίσκηνα στην πόλη Σουρούτς  στα Τουρκοσυριακά σύνορα, παρακολουθώντας τα σπίτια τους να καίγονται  και τους συγγενείς  τους να σφαγιάζονται.

-  Η καμπάνια επικεντρώνεται στην γυναίκα, η οποία  έχει κομβικό ρόλο και ισότιμη συμμετοχή  στην πολιτική και κοινωνική ζωή της πόλης Κομπάνι που σημαίνει «Αραβική Άνοιξη». Στο αυτόνομο καντόνι -στο Κομπάνι, η γυναίκα  συμμετέχει στις ομάδες «λαϊκής πολιτοφυλακής» και ισότιμα στα  τοπικά λαϊκά συμβούλια .

Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από το Κομπάνι , είναι  στήριξη  στον αγώνα ενός λαού που δίνει μάχη ενάντια στην βαρβαρότητα, στον ισλαμικό φονταμενταλισμό και ζητά ανεξιθρησκία και δημοκρατία.

Οι συμμετέχοντες στην Σ/Τ επεσήμαναν  την ανάγκη διεθνοποίησης αυτής της αλληλεγγύης και της  αναγκαιότητας  ευαισθητοποίησης - παρέμβασης της  ΕΕ   

Στην συνέντευξη τύπου, την οποία συντόνισε η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου συμμετείχαν :

Γεράσιμος Νοταράς( Πρ. ΔΣ ΚΕΘΕΑ)

Μυρτώ Μπολώτα ( « Αλληλεγγύη για όλους»)

Ευγενία Λουπάκη ( Δημοσιογράφος ΚΟΚΚΙΝΟ)

Ελέγκω Μανουσάκη( Εκπρόσωπος από ΚΙΦΑ  Αττικής)

Σταύρος  Κουτσουμπέλης( μέλος Ε-Ε ΑΔΕΔΥ)

«Μαζί μπορούμε να δώσουμε την μάχη  για τον άνθρωπο. Ο «ξένος» για την εκκλησία είναι «ιερό» επεσήμανε στην παρέμβαση του ο Κώστας  Δήμτσας, Διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή», ο οποίος  εκπροσωπώντας τον Προκαθήμενο  της Ελλαδικής Εκκλησίας κκ Ιερώνυμο , δήλωσε παρών στην καμπάνια για τους πρόσφυγες στο Κομπάνι, χωρίς τις διαχωριστικές γραμμές «χριστιανοί και μουσουλμάνοι» .

Παρόντες στην συνέντευξη ήταν οι βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, Θεανώ Φωτίου, Γιάννης Αμανατίδης και η Δέσποινα Σπανού εκ μέρους  του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Με τις παρεμβάσεις τους  Δήμαρχοι , αντιδήμαρχοι, εκπρόσωπος της  ert open, δήλωσαν αποφασισμένοι να συμμετέχουν ενεργά στην καμπάνια  αλληλεγγύης.  

Η αλληλεγγύη κρατά την ζωή στο Κομπάνι.