Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΚΟΥΡΔΙΣΑΣ

19/12/2014 - 14:00

Στην εκδήλωση που έγινε από το ΚΙΦΑ στο πλαίσιο της συμπαρἀστασης στους πρόσφυγες από το Κομπάνι, ακούσαμε μια κούρδισα να αφηγείται την προσωπική της ιστορία.

Κατά αρχή σας ευχαριστώ για την φιλοξενία σας , ως κούρδισα γυναίκα με κάνετε να αισθάνομαι περήφανη που βρίσκομαι ανάμεσα σας .


Γνωρίζετε ότι σήμερα η κούρδισα γυναίκα διεξάγει πολυμέτωπο αγώνα , στο στρατιωτικό , πολιτικό , κοινωνικό επίπεδο ,στο δυτικό Κουρδιστάν .
Με ιδιαίτερη έμφαση στην αντίσταση του Κομπανι , όπου καταγράφει τις πιο θαρραλέες μάχες κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Isis .
Οι γυναίκες στη περιοχή έχουν υποστεί τις χειρότερες μορφές σωματικής και ψυχικής εκμετάλλευσης εκμηδενίζοντας το ρόλο τους και μετατρέποντας τες σε δούλες .
Η ίδια έχω αντιμετωπίσει συμπεριφορά τρομοκράτησης .
Μια μέρα , προκειμένου να ταξιδέψω από τη πόλη μου σε μια άλλη και επειδή δεν είχα καλύψει τα μαλλιά μου και δεν με συνόδευε άντρας παρότι ενήλικη , μας υποχρέωσαν να δηλώσει υπεύθυνος για μένα ο 14χρονος ανιψιός μου , που για καλή μου τύχη ταξίδευε μαζί μου .
Όλο το επεισόδιο έγινε μετά από κραυγές κάποιων ότι στο πρακτορείο υπάρχουν γυναίκες ασυνόδευτες και αυτό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους Τζιχαντιστες .
Ήμουν τυχερή γιατί καταφέραμε να ξεγλιστρήσουμε και να μη υποστώ τη ποινή των 70 ραβδισμων που προβλεπόταν .
Δυστυχώς οι άλλες γυναίκες δεν ήταν τόσο τυχερές όσο εγώ .
Τότε ήταν που σκέφτηκα τις τραγικές επιπτώσεις της τυχόν σύλληψης μου στο ελληνοκουρδικο σχολείο που διεύθυνα .
Η κούρδισα γυναίκα δεν αντιστέκεται μόνο για ανεξαρτησία , ισότητα . δίνει μάχες για τη ταυτότητα της , την ελευθερία της .
Η στρατηγός Ναλίν Αφρινι , ηγείται των πιο μεγάλων μαχών .
Σήμερα , στο Rojava μαζί με τις αραβινες και τις ασυριες , οι κούρδισες , μετατρέπουν τον αγώνα τους για τα δικαιώματα της γυναίκας σε έκφραση του αγώνα όλων των γυναικών στη περιοχή και στο κόσμο .
Οι ικανότητες τους στο στρατιωτικό , πολιτικό , κοινωνικό τομέα καθώς και στη διακυβέρνηση και νομοθετικό έργο , έχουν κάνει τη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν .
Η συμμετοχή των γυναικών στη διοίκηση , συμβούλια κ.ο.κ , κυμαίνεται από 40% - 60% .
Σας ευχαριστώ θερμά και πάλι , και σας μεταφέρω τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς από τις μαχήτριες των μονάδων λαϊκής προστάσεις των γυναικών (YPJ) που σπέρνουν φόβο και τρόμο στους Isis στερώντας τους τον ¨΄»παράδεισο» και οδηγώντας τους στην εξαφάνιση σ'αυτό το « τρίγωνο των βερμούδων « .  Rosh MuslemΗ γυναίκα από το μαρτυρικό Κομπανι

Περισσότερο για την εκδήλωση εδώ.