Η πρώτη καμπάνια αλληλέγγυων εξαγωγών ολοκληρώθηκε

30/12/2015 - 18:15

Παρουσία της Αλληλεγγύης για Όλους, και εργαζόμενου της ΒΙΟΜΕ στο Herzele και το Leuven του Βελγίου, ολοκληρώθηκε η καμπάνια αλληλέγγυων εξαγωγών με προϊόντα από κοινωνικούς συνεταιρισμούς και μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Η ιδέα για την καμπάνια προέκυψε από το "κύμα" αλληλεγγύης προς την Ελλάδα που έχει ξεσπάσει τα τελευταία 4 χρόνια, εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης και των κοινωνικών επιπτώσεων των πολιτικών που ασκούνται.

Η αφορμή ήταν όταν οι ηγεσίες της Ε.Ε αποφάσισαν να "πνίξουν" οποιαδήποτε προσπάθεια εναλλακτικής εξόδου από την κρίση με την επιβολή ακόμα ενός προγράμματος λιτότητας. Τότε, τον Ιούλιο του 2015, αλληλέγγυοι από το Βέλγιο, εξέφρασαν τη θέλησή τους να στηρίξουν έμπρακτα τις νέες προσπάθειες για εξεύρεση εργασίας μέσα από τις αρχές της κοινωνικής οικονομίας.

Μια ιδέα, ένα κύμα αλληλεγγύης και μια καλή συνεργασία, άνοιξε νέους δρόμους

Από τις 17 εώς τις 20 Δεκεμβρίου βρεθήκαμε εκεί όπου έγινε η διανομή των «Solidarity food boxes”, αλλά και των προϊόντων της ΒΙΟΜΕ που είχαμε ετοιμάσει. 

Γνωριστήκαμε με τον κόσμο που συμμετείχε και "έτρεξε" την καμπάνια σε 4 διαφορετικές πόλεις, ανταλλάξαμε εμπειρίες και ανησυχίες και δώσαμε υπόσχεση ότι εμείς, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, δε θα σταματήσουμε να αλληλοϋποστηριζόμαστε, να δικτυωνόμαστε, να γινόμαστε πιο δυνατοί και αποτελεσματικοί.

Διακινήθηκαν 2,5 τόνοι προϊόντων από συνεταιρισμούς, τα έσοδα των οποίων προορίζονται αποκλειστικά για τους παραγωγούς και το 100% του πλεονάσματος θα διατεθεί σε δομές αλληλεγγύης στην Ελλάδα, όπως και για τη δημιουργία μιας υποστηρικτικής υποδομής για τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς στην Αθήνα.