Τσίπρας στη ΒΙΟΜΕ: "Η μάχη που δίνετε είναι μάχη ταξική"

27/02/2013 - 11:45

Στο εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής βρέθηκε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε με τους εργαζόμενους οι οποίοι τον ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την υποστήριξή εκ μέρους του στo εγχείρημα των εργαζομένων που επαναλειτουργούν το εργοστάσιο με αυτοδιαχείριση, μετά την εγκατάλειψή του από την προηγούμενη διοίκηση ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματα των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση νόμου για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θα δίνει κίνητρα σε ανάλογα εγχειρήματα.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και το πτωχευτικό δίκαιο δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να βγάζουν τα συσσωρευμένα κέρδη των προηγούμενων ετών έξω από τις επιχειρήσεις και να τα φορτώνουν στους εργαζόμενους και στα ασφαλιστικά ταμεία "και δεν έχει γίνει σε μία και δύο, αλλά σε εκατοντάδες και χιλιάδες περιπτώσεις στην Ελλάδα", αφήνοντας "στον άσο" τους εργαζόμενους.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα της αυτοδιαχείρισης του εργοστασίου, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι μπορεί να αποτελέσει κι ένα "πιλοτικό εγχείρημα" για την αντιμετώπιση της αύξησης της ανεργίας που "έχει φτάσει στο 35% και στο 50% για τους νέους", μέσα από την υποστήριξη συνεργατικών "δικτύων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας" ενώ αναφέρθηκε και στην εμπειρία της Αργεντινής, όπου με παρόμοιες πρακτικές -μεταξύ αυτών και με στήριξη συνεργατικών σχημάτων- "από 24% μείωσαν σε έξι χρόνια την ανεργία σε 6%".

"Ξέρουμε ότι αυτές οι προσπάθειες θα βρουν την αντίθεση των φονταμενταλιστών που μας κυβερνούν, σήμερα, τού νεοφιλελευθερισμού [...] είναι δογματικοί οι άνθρωποι" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "Η μάχη που δίνετε, που δίνουμε, είναι μια μάχη ταξική. Είναι μια σύγκρουση ταξική. Θέλουν να μας πείσουν ότι, μαζί τα φάγαμε. Λοιπόν, δεν τα φάγαμε μαζί. Αυτοί που τα έφαγαν, εγκατέλειψαν το εργοστάσιο και ίσως να έχουν βγάλει και τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Εσείς είστε εδώ και αγωνίζεστε να ζήσετε τις οικογένειές σας. Και πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας θα δικαιωθεί και θα έχει αποτελέσματα".

Αναδημοσίευση από alterthess.gr