Υπάρχει και η άλλη Γερμανία

19/11/2015 - 14:00

πηγή: avgi.gr

συντάκτης: Κ. Παπαντωνίου

Το Μπόχουμ είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας. Έχει επίσης μια ποδοσφαιρική ομάδα που βρίσκεται σταθερά σε υψηλό επίπεδο, ενώ εκεί βρίσκονται 6 ανώτερες πανεπιστημιακές σχολές. Μια ομάδα 15 "ανήσυχων" πολιτών είναι αποφασισμένη να την κάνει γνωστή και για ακόμη ένα λόγο, την αλληλεγγύη. Ήταν τέλη Μαΐου όταν η Σελίν, 48χρονη εκπαιδευτικός, επηρεασμένη από εκδήλωση στην οποία είχε δώσει το παρών η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου και είχε παρουσιάσει την κατάσταση στην Ελλάδα, αποφάσισε να ξεκινήσει δράσεις αλληλεγγύης. Σύντομα βρέθηκαν αρκετοί που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και πλέον η ομάδα αλληλεγγύης του Μπόχουμ αποτελεί μια δραστήρια συλλογικότητα που στηρίζει σταθερά το Κοινωνικό Ιατρείο Άρτας, ναι αυτό που οι δικοί μας ιατρικοί σύλλογοι ήθελαν να κλείσει, ενώ έστειλε για δύο εβδομάδες αποστολή στη Λέσβο με σκοπό τη βοήθεια στους πρόσφυγες.

"Δεν θέλαμε να μείνουμε στη θεωρία. Θέλαμε να είμαστε ενεργοί και αποτελεσματικοί", μας λέει η Σελίν. Η πρώτη δράση της συλλογικότητας ήταν να βοηθήσουν κάποιο νεοσύστατο κοινωνικό ιατρείο στην Ελλάδα. Όπως μας λέει η Μαρία Μπάρκα, εθελόντρια στο ΚΙΦΑ της Άρτας, η δική τους δομή μετρούσε μόλις λίγους μήνες λειτουργίας και παράλληλα πολλές ανάγκες, όπως και απειλές για να κλείσει. Η πανελλήνια θλιβερή πρωτοτυπία ανήκει στον ιατρικό σύλλογο Άρτας που είδε "αθέμιτο ανταγωνισμό". Η χείρα βοηθείας που άπλωσε η ομάδα αλληλεγγύης από το Μπόχουμ ήταν οικονομική ενίσχυση με 1.500 ευρώ, χρήματα που πήγαν για τα λειτουργικά έξοδα και τα φάρμακα της κοινωνικής δομής. Ούτε ευρώ δεν πήγε χαμένο. Μπορείτε να ρωτήσετε τους 650 και πλέον ασθενείς - επισκέπτες του ΚΙΦΑ, που έδωσαν και εκείνοι μεγάλο αγώνα ώστε να μην κλείσει, βάζοντας ακόμη και τα κορμιά τους μπροστά.

Η ομάδα του Μπόχουμ δραστηριοποιείται κυρίως γύρω από το ελληνικό ζήτημα, ενώ κάποια από τα μέλη της ασχολούνται και με την υποστήριξη των προσφύγων που καταφτάνουν στη Γερμανία. Φτωχοί δεν υπάρχουν στο Μπόχουμ; "Υπάρχουν. Ειδικά από τη στιγμή που έκλεισαν δύο μεγάλα εργοστάσια της Opel και της Nokia. Όμως οι άνεργοι εδώ σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα μπορούν να ζήσουν". Στόχος της πρωτοβουλίας δεν είναι μόνο η οικονομική ενίσχυση της δομής. Πραγματοποιούν εκδηλώσεις όπου μιλούν για ό,τι συμβαίνει πραγματικά στην Ελλάδα, διότι κουράστηκαν να ακούν για τους "τεμπέληδες Έλληνες". Αυτό φάνηκε να αλλάζει. Η αντίσταση του ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις δημιούργησε θετική αίσθηση, που χάθηκε όμως μαζί με το γενικότερο ενδιαφέρον μετά τον "έντιμο συμβιβασμό". "Τώρα η αλήθεια είναι ότι έχει πέσει το ενδιαφέρον, όμως επιχειρούμε να συνδέσουμε το προσφυγικό, που πλέον ως ζήτημα κυριαρχεί, με τον γενικότερα προβληματικό χαρακτήρα των ευρωπαϊκών πολιτικών".

Αν κι η ομάδα αλληλεγγύης σχηματίστηκε μόλις τον Μάιο, η ιστορία της ξεκινά στην πραγματικότητα πολλά χρόνια πριν. Όταν η μικρή τότε Σελίν έκανε παρέα με άλλο κοριτσάκι από την Ελλάδα. Έμαθε τί σήμαινε μετανάστης, έμαθε την αλληλεγγύη. "Οι Γερμανοί την ξεχάσαμε στην περίοδο του ναζισμού. Ο κόσμος είχε μάθει να μη ρωτάει γιατί εξαφανίστηκε ο γείτονας. Θέλουμε να επαναφέρουμε την αξία της αλληλεγγύης". Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζουν μια πιο πρωτότυπη δράση την περίοδο των γιορτών. Θα κοινοποιήσουν τις ανάγκες σε αγαθά που έχει το ΚΙΦΑ της Άρτας και ο κάθε πολίτης θα στείλει ένα δέμα. "Θέλουμε έτσι να έρθουμε πιο κοντά και με μια πρωτοβουλία χωρίς την μεσολάβηση της ομάδας να κατακτηθεί το αίσθημα αλληλεγγύης". Το εγχείρημά τους δεν είναι εύκολο. Το σίγουρο είναι όμως ότι υπάρχει και άλλη Γερμανία.