Αλληλεγγύη για Όλους / Πιο ύπουλη αυτή η ανθρωπιστική κρίση

17/11/2020 - 21:30

Επίσκεψη στα γραφεία της Αλληλεγγύης για Όλους στην οδό Πλαταιών 32 στο Μεταξουργείο, πραγματοποίησε χθες στις 11 το πρωί η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου. Εκεί τα μέλη της πρωτοβουλίας την ενημέρωσαν για τις δράσεις στις οποίες έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η Αλληλεγγύη για Όλους, τις ανάγκες που έχει καταγράψει σε τοπικό επίπεδο, ειδικά μέσα στη χρονική περίοδο που κρατά η πανδημία, όπως και τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει στο μέλλον.

Όπως είπαν, η αύξηση που παρατηρείται σε ό,τι αφορά τη ζήτηση βασικών ειδών ανάγκης ανέρχεται περίπου στο 30% και αφορά σε πολλές περιπτώσεις ανθρώπους από κλάδους οι οποίοι έχουν πληγεί πάρα πολύ από τον Μάρτιο, όπως ο πολιτισμός, η εστίαση και ο επισιτισμός. Ταυτόχρονα, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση δράσεων αλληλεγγύης και από την επαρχία, με δραστήριους πολίτες να ζητούν πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορούν να δημιουργήσουν και να οργανώσουν δομές αλληλεγγύης στην περιοχή τους.

Συνέχεια στο «τρέξιμο», για τη βοήθεια στον συνάνθρωπο

Η Αλληλεγγύη για Όλους βρίσκεται συνέχεια σε κίνηση. Έξω από τα γραφεία της, τα οποία βρίσκονται στο ισόγειο κι έχουν ταυτόχρονα τη λειτουργία αποθηκευτικού χώρου, ήταν ένα αυτοκίνητο γεμάτο κρεμμύδια, τα οποία προορίζονταν για συλλογικές κουζίνες ανά την Αθήνα. Μία από τις δομές που ενισχύονται συστηματικά είναι η κοινωνική κουζίνα ο Άλλος Άνθρωπος, η οποία έχει οργώσει κυριολεκτικά ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης, την ώρα που βρισκόμασταν στα γραφεία, τον χώρο επισκέφθηκαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Ζωγράφου, φέρνοντας σακούλες με τρόφιμα και παιχνίδια.

«Έχει ξεκινήσει πάλι η ανθρωπιστική κρίση κι αυτή τη φορά είναι πιο ύπουλη» είπαν τα μέλη της Αλληλεγγύης για Όλους στην Έφη Αχτσιόγλου, εξηγώντας ότι αυτή τη φορά ο κόσμος είναι λιγότερο ορατός, «καθώς είναι ο καθένας μόνος του στην κυριολεξία». Έπειτα, μία ακόμη σημαντική διαφορά σε σχέση με την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα την προηγούμενη δεκαετία είναι ότι η κρίση σήμερα έχει διεθνή χαρακτηριστικά. «Δεν είμαστε μόνο εμείς που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα και μας στέλνουν βοήθεια απ' έξω. Τώρα έχουν όλοι ζήτημα» ανέφεραν. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η σύσταση ενός νέου δικτύου πρωτοβουλιών αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη, το οποίο θα συμβάλει όχι μόνο στην κάλυψη των απαραίτητων αναγκών για ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου, αλλά και στην ενεργοποίησή του σε σχέση με τα «κοινά».

Η Έφη Αχτσιόγλου επικρότησε την πρωτοβουλία και πρόσθεσε πως θα ήταν επίσης σημαντικό να επανασυσταθεί το παρατηρητήριο για τους πλειστηριασμούς, έτσι ώστε σε συνεργασία με νομικές ομάδες να προστατεύεται κατά το δυνατόν περισσότερο η πρώτη κατοικία. «Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία αντί να σταματάνε οι εξώσεις, επιταχύνονται» σημείωσε η τομεάρχης Οικονομικών.

Κλείνοντας την κουβέντα τα μέλη της Αλληλεγγύης για Όλους ζήτησαν «να επιστρέψει η αλληλεγγύη στον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ», όπως και να γίνει ξανά «κομματικό κεκτημένο». Η Έφη Αχτσιόγλου δεσμεύτηκε από μέρους της να μεταφέρει την κουβέντα στην υπόλοιπη Κοινοβουλευτική Ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των παρατηρήσεων και προβληματισμών που κατατέθηκαν, έτσι ώστε μέσα στο επόμενο διάστημα να γίνει πιο επισταμένη η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα αυτόν.

Πηγή: Η Αυγή - Κώστας Παπαντωνίου