Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας: ένα αξιέπαινο εκπαιδευτικό εγχείρημα μετράει 10 χρόνια ζωής

10/11/2022 - 15:45

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας, το Αλληλέγγυο Σχολείο διοργανώνει μια γιορτή την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου (σύνδεσμος εκδήλωσης https://fb.me/e/30JaZa5G3 ).

Το Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας είναι μια κοινότητα μάθησης, που σκοπό έχει να υποστηρίξει και να ενισχύσει το δημόσιο χαρακτήρα και την χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στην εκπαίδευση, μέσα σε ένα δημοκρατικό, ισότιμο, συμπεριληπτικό περιβάλλον.

Πάνε 10 χρόνια από τη στιγμή που οι εθελοντές εκπαιδευτικοί της Μεσοποταμίας αποφάσισαν να κάνουν το όραμά τους πράξη και ξεκίνησαν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και ξένων γλωσσών. Από τότε, εκατοντάδες εθελοντές εκπαιδευτικοί και μαθητές όλων των ηλικιών έκατσαν στα θρανία του σχολείου και αποτέλεσαν κινητήρια δύναμη για το σχολείο, αλλά και έμπνευση για ανάλογα εγχειρήματα σε όλη την Ελλάδα.

Φέτος η Μεσοποταμία έχει περισσότερους από 250 μαθητές όλων των ηλικιών, τάξεων και βαθμίδων. Στα 72 τμήματα που λειτουργούν, γίνεται ενισχυτική διδασκαλία όλων των τάξεων, προετοιμασία για εξετάσεις, μαθήματα ξένων γλωσσών για μαθητές και για ενήλικες, μαθήματα ελληνικών για ξένους, καθώς και καλλιτεχνικά εργαστήρια, ομάδες εκπαιδευτικού, πολιτισμικού και κοινωνικού χαρακτήρα κ.α.

Αξίζει να αναφερθεί η Ομάδα Φύλου & Σεξουαλικού Προσανατολισμού, που ξεκίνησε φέτος πρώτη φορά τη λειτουργία της και έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας, απέναντι σε θέματα φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων μη τυπικής εκπαίδευσης, ανοιχτής συζήτησης και διαπροσωπικής αλληλεπίδρασης, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Δωρεάν συμμετοχή, δημοκρατική λήψη αποφάσεων, ανταποδοτικές δράσεις

Όπως σε όλα τα Αλληλέγγυα Σχολεία, οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν εθελοντικά και όλοι συμμετέχουν δωρεάν στα μαθήματα, στις ομάδες και στις δράσεις της Μεσοποταμίας. Ως προς τη λειτουργία του, το Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας αποτελεί ένα πρωτότυπο (σε σχέση με αντίστοιχα κοινωνικά σχολεία) εκπαιδευτικό εγχείρημα, καθώς λειτουργεί με κοινές συνελεύσεις γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών κατά τις οποίες οι αποφάσεις λαμβάνονται συναινετικά, συνθετικά και δημιουργικά. Επίσης διοργανώνονται ανταποδοτικές δράσεις κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Το Αλληλέγγυο Σχολείο λειτουργεί στο πλαίσιο της Τράπεζας Χρόνου, ενός δικτύου ανταλλαγής υπηρεσιών χωρίς τη διαμεσολάβηση του χρήματος, στη βάση της ισότιμης συμμετοχής και της ελεύθερης ανταποδοτικότητας.

Εκτός από το Αλληλέγγυο Σχολείο, στη Μεσοποταμία λειτουργεί Κινηματογραφική Λέσχη, με προβολή επιλεγμένων ταινιών κάθε εβδομάδα, καθώς και Καλάθι Αλληλεγγύης, για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για συνανθρώπους μας, ενώ κατά καιρούς οργανώνονται και άλλες δράσεις κοινωνικού, πολιτισμικού ή εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας, το Αλληλέγγυο Σχολείο διοργανώνει μια γιορτή την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου (σύνδεσμος εκδήλωσης https://fb.me/e/30JaZa5G3 ).

Οι εθελοντές και φίλοι της Μεσοποταμίας μας προσκαλούν όλους και όλες εκεί, να μας πουν πώς έφτασαν ως εδώ, να μοιραστούν τις ιστορίες και την εμπειρία τους και να οραματιστούμε μαζί για το μέλλον μιας αλληλέγγυας, συμμετοχικής, δημοκρατικής εκπαίδευσης.