Εκδήλωση - Εμβολιασμός : πράξη ευθύνης και αλληλεγγύης

10/10/2021 - 19:00

Ο εμβολιασμός έναντι του SARSCOV-2 και τα χαμηλά επίπεδα που παρατηρούνται στη χώρα μας αποτελούν πεδία εξαντλητικών συζητήσεων και επιδέχονται ποικίλων ερμηνειών.  Τα πολλαπλά παραδείγματα ανεπαρκούς διαχείρισης της πανδημίας σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, η ανισότητα στην προμήθεια εμβολίων μεταξύ των χωρών και ο προφανής πόλεμος της φαρμακοβιομηχανίας με κίνητρο το κέρδος, ασφαλώς δεν δημιούργησαν κλίμα εμπιστοσύνης στους πολίτες. Επίσης, η σύσταση για καθολικότητα ακόμα και σε ομάδες  που συνήθως δεν νοσούν σοβαρά (π.χ. παιδιά), η υποχρεωτικότητα σε ειδικές ομάδες εργαζομένων με κόστος την πλήρη στέρηση μισθού, το ατομικό δικαίωμα κατ’ αντιπαραβολή με το συλλογικό όφελος, η ασφάλεια των εμβολίων, έχουν προ πολλού πάψει να αποτελούν απλώς  πεδία επιστημονικών συζητήσεων και αντιπαραθέσεων.

Μια σημαντική ετερογενής μερίδα του πληθυσμού, με κοινό τους χαρακτηριστικό την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς της Δημοκρατίας, τον επιστημονικό κόσμο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σταθερά αρνείται τον εμβολιασμό, παραθέτοντας με ιδιαίτερη μαχητικότητα άλλοτε επιστημονικοφανή επιχειρήματα και άλλοτε ακραίες θεωρίες συνομωσίας. Η εξ αντικειμένου αδυναμία της επιστημονικής κοινότητας να δώσει σαφείς απαντήσεις και να κάνει ασφαλείς προβλέψεις σε ένα εξελισσόμενο και εν πολλοίς άγνωστο επιδημικό φαινόμενο, αυξάνει τον φόβο και την αίσθηση της απειλής, επανατραυματίζοντας έναν ήδη εξουθενωμένο από την οικονομική κρίση πληθυσμό.                                                                            

Η εύλογη συζήτηση πάνω στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού δεν πρέπει να συσκοτίζει  τις δομικές ελλείψεις  του συστήματος υγείας (αποστελέχωση των δομών υγείας, έλλειψη αξιόπιστου δικτύου  πρωτοβάθμιας φροντίδας, εργασιακή εξουθένωση  των υγειονομικών)    και τις ευθύνες της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης για αυτές. Η συζήτηση τεχνηέντως κατευθύνεται στην ατομική ευθύνη  συμμόρφωσης και το ατομικό δικαίωμα  της ανυπακοής και όχι τη συλλογικότητα και την   αλληλεγγύη    προς τους ηλικιωμένους, τους ανάπηρους, τους ασθενείς και τους ευάλωτους λόγω  φτώχειας και αποκλεισμού  ανθρώπους (μετανάστες, άστεγους, φυλακισμένους κ.α.).   

Ο Κύκλος Αλληλεγγύης διοργανώνει τη διαδικτυακή εκδήλωση «Εμβολιασμός : Πράξη Ευθύνης και Αλληλεγγύης», επιδιώκοντας την ανάδειξη των ιατρικών  πτυχών της πανδημίας, των ψυχικών και κοινωνικών αναπαραστάσεων που αναδύονται και τη μετάθεση της δημόσιας συζήτησης από το ατομικό δικαίωμα στη συλλογική ευθύνη και την αλληλεγγύη.        

Η συζήτηση θα γίνει διαδικτυακά την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου,  19.00-21.00                                                                                                                                                        

Συμμετέχουν

Δημητρίου  Στέφανος - Αν. Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Λουρίδα Παναγιώτα Παθολόγος Λοιμωξιολόγος Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ, ΓΝΝΘΑ Σωτηρία

Μπάκα Αγορίτσα - Παιδίατρος, Εμπειρογνώμονας για την προετοιμασία της Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)

Πουλής Κωνσταντίνος Δημοσιογράφος

Πλουμπίδης Δημήτρης – ψυχίατρος Ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής    Πανεπιστημίου Αθηνών

Παρεμβαίνουν

Ξανθός Ανδρέας Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πρώην  Υπουργός Υγείας

Υδραίος Μιχάλης - Συντονιστής ‘Αλληλεγγύης για Όλους’

Συντονίζει

Ματσούκα Χάρις - Αιματολόγος, Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα, Εθελόντρια Κύκλου Αλληλεγγύης  

Παρακουλουθήστε απ’ ευθείας: από το κανάλι του ΕΝΑ στο YouTube [ENAInstituteforAlternativePolicies] & από το www.enainstitute.org

Facebook event: https://fb.me/e/2CXIaRKOH