Συναντήσεις στο Λονδίνο με την πρωτοβουλία «Greece Solidarity Campaign UK» και τον Jeremy Corbyn

24/10/2018 - 17:30

Σειρά συναντήσεων, κατόπιν πρόσκλησης της πρωτοβουλίας «Greece Solidarity Campaign UK», προκειμένου να συζητήσουν για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ν’ ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις, αλλά και να συζητήσουν για τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης της χώρας μας, πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της «Αλληλεγγύης για Όλους», του «Φαρμακείου Αλληλεγγύης στα Πατήσια» και του «Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιστερίου», σε επίσκεψή τους στο Λονδίνο, από τις 10 έως τις 13 Οκτωβρίου 2018.

Η πρωτοβουλία «Greece Solidarity Campaign UK» δραστηριοποιείται στην ενημέρωση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, αναπτύσσει εκστρατείες για την κατάργηση του χρέους - «drop the debt», χτίζει την αλληλεγγύη με το λαό της Ελλάδας και συγκεντρώνει πόρους που διατίθενται στο Συντονιστικό Κοινωνικών Ιατρείων - Φαρμακείων Αττικής. Υποστηρίζεται από πολλά εργατικά συνδικάτα, οργανώσεις και βουλευτές  του Εργατικού Κόμματος, ενώ επίτιμος υποστηρικτής, είναι ο ηγέτης των Εργατικών, Jeremy Corbyn.

Σημειώνεται ότι, ο Jeremy Corbyn, παρά το πυκνό και δύσκολο πρόγραμμά του, συνάντησε από κοντά τα μέλη της αποστολής, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τη χώρα μας, αλλά και το κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των επισκέψεων, συναντήσεις κι ενημερώσεις έγιναν στο «House of Commons» και στο «Portcullis House» προς:

τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, Catherine West και Khalid Mahmοοd, ο οποίος είναι σκιώδης Υπουργός των Εργατικών για τα Ευρωπαϊκά Θέματα,

τον Lord Alf Dubs, μέλος των εργατικών και του House of Lords, ο οποίος πραγματοποιεί εκστρατείες για τα παιδιά - πρόσφυγες

το βουλευτή του Sinn FeinPaul Maskey ο οποίος ενδιαφέρθηκε για το παράδειγμα των δομών αλληλεγγύης και για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η εμπειρία αυτή στην πράξη

Συναντήσεις, κατά την τετραήμερη επίσκεψη, έγιναν επίσης με τους εξής φορείς:

Εθνικό Συνδικάτο Εκπαιδευτικών και Δασκάλων «NEU/NUT»

«Trade Union Congress (TUC)», δηλαδή την Ομοσπονδία των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, και συγκεκριμένα με τους υπεύθυνους των Τμημάτων «Ισότητας Γυναικών», «Δημόσιων Υπηρεσιών» και «Διεθνών Σχέσεων»,

Εθνικούς και τοπικούς εκπρόσωπους του Συνδικάτου «Unite the Union».

Τέλος, επαφές έγιναν με την οργάνωση «Stand up to Racism» και με φορείς της ελληνικής και κυπριακής ομογένειας «Greek / Cypriot Womens Center», «Cypriot Center Wood Green». Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με δείπνο για συγκέντρωση πόρων για το «Medical Aid for Greece».

Σε όλες τις επαφές που έγιναν, συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις, ενώ το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο ρόλο των δομών στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, του προσφυγικού ζητήματος, σε διεκδικήσεις που έχουν γίνει πλέον νόμοι του κράτους, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους η «Αλληλεγγύη για Όλους» ενισχύει και υποστηρίζει τις δομές ανά τομέα δράσης, όπως η υγεία, το προσφυγικό, η τροφή, η εκπαίδευση και η στήριξη πρωτοβουλιών που προωθούν την Ισότητα των Φύλων. Αναλυτικά παρουσιάστηκε το έργο του «Φαρμακείου Αλληλεγγύης στα Πατήσια» και του «Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιστερίου».

Συμπερασματικά, οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν ανταπόκριση, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για το πολιτικό και το κοινωνικό περιβάλλον, την «Αλληλεγγύη για Όλους», τα Κοινωνικά Ιατρεία - Φαρμακεία Αλληλεγγύης και το κίνημα αλληλεγγύης ευρύτερα. Οι δομές που αντιστέκονται στην κρίση, η μεγάλη συμμετοχή των γυναικών, οι πρωτοβουλίες και τα κινήματα που ξεκίνησαν από πολίτες με πρόσημο την ισότητα και την αντίσταση στο ρατσισμό και την ξενοφοβία και η διεκδίκηση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας, αποτελούν, κατά τα λεγόμενα τους, παραδείγματα προς μίμηση, αλλά και έμπνευση για όλους. Ο οριζόντιος και δημοκρατικός τρόπος λειτουργίας των δομών και οι συλλογικές αποφάσεις, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του κινήματος αλληλεγγύης.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του «Greece Solidarity Campaign UK» δεσμεύτηκαν από την πλευρά τους ότι το προσεχές διάστημα θα επισκεφθούν ξανά την χώρα μας, ενώ στόχος είναι να αναπτυχθούν από κοινού πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, τόσο στη Βρετανία, όσο και στην Ελλάδα.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Jeremy Corbyn, μαζί με τα μέλη της αποστολής και την εκπρόσωπο του «Greece Solidarity Campaign», Cherry Sewell

Ο Jeremy Corbyn συζητά με μέλη της αποστολής 

Σε συνάντηση με τους Khalid Mahmοοd (αριστερά) και Lord Alf Dubs (δεξιά) 

Εκδήλωση στο Συνδικάτο «Unite London and Eastern Region»

Συζήτηση με τους εκπροσώπους του «Trade Union Congress» (TUC)  

Συνάντηση με τους εκπροσώπους του NEU/NUT